Monday, 16 July 2007

One week in Katwe!!

Now I have been one week in Katwe, Uganda. It has been a week with alot of new experiences! Since I dont got too much time now I will just post the same mail as I sent to my friends and family in Norway and write more another day together with some photos. Hope you are all well!

Hei alle sammen!

Nå er det snart en uke siden jeg reiste fra Norge til Uganda. Det føles både kort og lenge siden….. Her i Katwe har jeg vært siden torsdag kveld. Så de siste dagene har vært fulle av inntrykk på både godt og vondt. Det første som møtte meg da jeg kom kjørende inn mot landsbyen var en flokk elefanter. Vi måtte stoppe bilen mens de gikk over veien rett foran oss. Følte virkelig jeg var i Afrika akkurat da!

Katwe ligger som kanskje noen vet midt i Ugandas eldste nasjonalpark – Queen Elisabeth National Park. Landsbyen har en nydelig beliggenhet ved en stor innsjø kalt Lake Edward. Innbyggerne i Katwe livnærer seg først og fremst av saltutvinning og fiske. Fordi landsbyen ligger midt i en nasjonalpark har de ikke mulighet til å drive landbruk, men noen kuer, geiter og høns finnes. De første dagene her i Katwe har jeg vært rundt i landsbyen på ulike steder og blitt kjent med menneskene som bor her. Jeg har vært på flere skoler, på turistkontoret (hvor jeg også skal jobbe litt) og hjemme hos flere av innbyggerne. I går var vi på middag hos en familie og spiste lokal mat samt lokal drikke som jeg omtrent ikke fikk ned…urk. Men alle her er veldig vennlige, hilser og roper på oss hele tiden. Mari, som allerede har vært her i noen måneder er godt kjent og alle i landsbyen vil stoppe og hilse på oss og lurer fælt på hvem jeg er. De blir litt skuffet når de får vite at jeg ikke er sykepleier – men er veldig glade for å ha meg her og sier ”takk, takk” hele tiden. I og med at Mari er godt kjent kan hun også de lokale språkene godt. Innbyggerne syns det er veldig stas når hun hilser på deres språk så jeg begynner å plukke opp nå sånn at også jeg kan hilse. Men bare her i landsbyen snakker de jo flere ulike språk så ikke akkurat lett og få med seg alt og forstå hvilke ord som hører til hvilket språk. Men det kommer seg sikkert etter hvert.

Uganda er et av de landene i verden hvor det i gjenomsnitt fødes flest barn(6,4 pr. mor eller noe sånt) og dermed mange, mange barn overalt. Mange fattige, feilernærte og syke barn. Vet ikke hvor høy barnedødeligheten er men det sier seg selv at det ikke er alle som overlever når det er stor matusikkerhet + aids og andre dødelige sykdommer er vanlig. Forventet levealder er i underkant av 50 år og dermed også mange barn som ikke har foreldre i live. I helgen var Mari og jeg på en av skolene her mens de foreldreløse barna i regi av ”Redd Barna” hadde musikk og dansetime. Barna viste en stor glede og entusiasmen av å være en del av noe, synge og danse, samt få oppmerksomhet av de voksne. Veldig gøy å være med på for oss, og de lo seg jo i hjel når vi prøvde å danse. I går spilte vi fotball med ungdomsskolen på ettermiddagen. Etter at laget mitt fikk et mål i mot seg (jeg sto i forsvar….) byttet jeg meg selv ut og satt heller å snakket med barna på sidelinja. Mari som spiller fotball i Norge holdt ut hele kampen mens jeg var helt utslitt i denne varmenJ I dag har vi tatt turen til Kasese, som er nærmeste by for å handle litt og sende mail. Vi får også handlet i Katwe men et begrenset utvalg bestående av søtpoteter, avokado, mais, abourginer, tomater, bønner, fisk og et lompelignende brød – så jeg kommer til å bli veldig sunn!!

Resten av denne uka skal jeg også bruke til å bli kjent. I morgen kommer det representanter fra Redd Barna til landsbyen og da skal flere av skolene samles for å spille ballspill, synge og danse, og vi er også invitert. På torsdag skal jeg i møte med Margareth (som er ansvarlig for prosjektet vårt her i Katwe) og ordføreren for å sette opp den videre planen for arbeidet mitt. Men mest sannsynlig kommer jeg til å jobbe et par uker på det lokale turistkontoret for å hjelpe dem med litt nye ideer og gjøre Katwe og den spesielle saltsjøen mer kjent og turismen mer bærekraftig. Deretter skal jeg fungere som lærer på to eller tre ulike skoler. Forhåpentligvis i drama, engelsk og samfunn/sosiallære. Det er et stort problem at de slår barn på skolen og forhåpentligvis får jeg sådd noen frø om barn og kvinners rettigheter. Det er mange holdninger som vi i Norge ikke ville akseptert så det å finne en balansegang mellom kulturelle tradisjoner og faktisk primære menneskerettigheter vil absolutt være en utfordring.

Vel, vel, håper alle dere har det bra hjemme i regnfulle norge. Jeg har det veldig bra og selv om det er mye nytt nå med en gang, tror jeg de neste fem månedene kommer til å bli særdeles innholdsrike. Jeg gleder meg til å komme i gang med arbeidet, jeg gruer meg til å mislykkes med noe og gleder meg til å lykkes med annet. Jeg gleder meg til å leke og synge med barna og gruer meg til de snakker i vei på det lokale språket og jeg ikke skjønner noe.

Hade bra alle sammen!


PS:

Om natten har vi flodhester i hagen og jeg sovner til lyden av at de tygger utenfor vinduet mitt! Også har jeg noen firfisler på rommet mitt og et par uker før jeg kom var det en svart kobra på terrassen! Men jeg er heldigvis trygg inne i myggnettingen min (i alle fall om natten) :)

7 comments:

Hans&MozamBritt said...

Flodhester i hagen...? Pøh..vi har bakgården full av tarotspående koner og flaggermus..=)

Unni Bu said...

Hei alle venner i Katwe!
En hilsen fra et regntungt RE. Været er samtaleemne mer enn vanlig for tiden. Alle håper på noen solstråler. Kanskje dere kunne dele litt med dere? Hils alle kjente!

Unni Bu said...

Hei!
Nå har vi lagt ut bloggen på hjemmesida til Re kommune. Hyggelig å høre fra dere. Det er stille her så det blir nok ikke så mange som skriver før etter ferien!

Ole Jan Aasen said...

Jeg prøver å sende en hilsen

katsumbyo faith said...

iam greatful for opening this blog for us asits easy for us to communicate as well as knowing the situation in both countries.
TUSEN TAKK.

Judith Airo said...

Hei alle sammen !
Den bloggen var fin for meg. Hoper du skal blir glad når du leser hva jeg skriver etter å ha lært p.c i Norge

Hilsen Judith

Ingunn Svensson said...

Heisan Mari og Catharina :0)

Fantastisk å ta del i noen av opplevelsene deres! Fantastiske bilder av dyr og mennesker. En helt annen verden en Re :0) Her hjemme bekymrer vi oss for mordersnegler og for mye regn!
Lykke til videre !