Wednesday, 9 January 2008

Brrrr og takk for nå

Ja, da er vi hjemme i kalde Norge igjen. De siste ukene har blitt brukt til å avklimatisere seg både på temperatur og kultur. Det var veldig fint å komme hjem til familie, kjæreste, venner og ikke minst snø igjen, samtidig blir man jo preget av de store kulturforskjellene. Å reise fra Katwe og hjem til julehysteriet og kjøpefesten her var rart og litt vanskelig. Den siste uka nå har Mari og jeg holdt foredrag for skolene og barnehagene i Re og det har også vært en fin del av prosjektet og personlig en måte å bearbeide litt av det som svirrer oppi hodet etter oppholdet.

Siste kveld i Katwe ble det arrangert en hyggelig avskjedsfest for Mari og meg med gaver, dans og taler. Samme dagen var vi også med hjem til vaktmannen vår som har passet på oss og huset vårt hver eneste natt. Hos ham fikk vi se et kjempefint nytt hus som han har bygget til seg og familien sin med de pengene han har tjent på å være vakt. Vi fikk også en høne i avskjedspreseng som gikk i gryta til kveldens fest. Aller trist var det å si farvel til alle barna i Katwe, det er virkelig de som har gjort oppholdet vårt meningsfylt og det er nok de vi kommer til å savne mest.

Noen jeg ikke vil savne er slangene. Siste kvelden hadde vi besøk av to stk. svarte kobra på hvert vårt soverom så akkurat da var jeg veldig glad for at vi skulle hjem dagen etter. Ellers var det siste tiden i Katwe preget av Ebola-viruset som slo ut i naboregionen vår. Myndighetene anbefalte folk i store deler av Vest-Uganda å unngå store forsamlinger dermed ble også skolen stengt noen dager før den egentlig skulle. Heldigvis kom ikke viruset til Kasese eller Katwe men i Bundibugyo distriktet der det herjet er pr 4.januar 149 mennesker smittet og 37 døde. Slike utbrudd viser hvor sårbar mennesker i utviklingsland er og hvilke trusler og utfordringer de står ovenfor i sine daglige liv. Det er med en slik og mange andre sterke opplevelser og erfaringer jeg nå er hjemme igjen til studier og pensumbøker - kanskje ennå mer kunnskapstørst enn noen gang før.

Jeg setter med dette punktum for denne bloggen og for mine fem måneder i Katwe. Takk for alle dere som har lest og fulgt med. Skriv gjerne kommentarer - det setter jeg pris på. Lurer du på noe om Katwe, oppholdet eller annet så send gjerne en mail til catharina.bu@gmail.com

Takk for nå og godt nytt år - bruk det positivt, ikke klag over bagateller, vær miljøvennlig og gjør noe for de du er glad i. :)

No comments: