Tuesday, 4 November 2008

Endelig en hilsen hjem, fra Katwe :)


Moraire Mota!
Utvekslingen av fredskorpsdeltakere mellom Re og Katwe i Uganda fortsetter, og vi som har dratt ut på eventyr til Afrika denne gangen er Viktor (11), Torje (9), Frikk (6), Øystein Larsen og Monica Ormestad. Natt til 8. oktober dro vi fra trygge Undrumsdal for å tilbringe de neste 10 månedene i naturskjønne omgivelser, omringet av Queen Elisabeth National park.

Kultursjokk
Vi har allerede truffet på elefanter, bøfler, tre døde cobraer, flodhester, villsvin, krokodille og Ugandan Cob (Ugandas nasjonaldyr, som likner impala). Rundt husene sørger geiter og kuer for renovasjonen av organisk avfall, og inne i huset vårt har vi en del insekter og småkryp. De aller fleste i Katwe bor i jordhus uten myggnett, do, strøm og innlagt vann. Vi har alt dette, og føler oss veldig privilegerte.

I tillegg til alle de nye dyra (ute og inne) og varmen, er det veldig mange mennesker og mye oppmerksomhet rundt oss. Vi prøver så godt vi kan å lære fraser på det lokale språket, og det er en fin måte å få kontakt med folk på.Hverdag
”Nå har vi lært nok om verden”, konstaterte Frikk her om dagen. Han ville hjem til Holtgrenda. Det er nemlig mest fint, men av og til ganske skremmende å bli en del av andre menneskers hverdag. Maten får fort en bismak når vi drar for gardinene før vi spiser, slik at sultne øyne ikke skal se oss rundt bordet og vi opplever også at barn hiver seg over matskyllene våre. På skolen har vi sett lærere som slår elevene med pinner, og det er litt vanskelig å leke med barna utenfor huset når man foreløpig snakker forskjellige språk.

Vi har det likevel mest bra. Folk lever jo her nede også, og til tross for mange skjebner og stor fattigdom er de blide og veldig hyggelige. Hverdagen vår har så vidt begynt å falle på plass, vi får fersk melk på døra hver morgen, hushjelp 3 dager i uka som lager mat og vasker klær, og vi har vaktmann utenfor huset om nettene. Hver morgen besøker vi Katwe Primary School, i håp om at ungene skal gå på denne skolen etter hvert. Etter noen få timer her har særlig Frikk fått nok, og vi sykler hjem for å studere videre i norske skolebøker. I utgangspunktet skal ungene gå på lokal skole, og de første ukene i Katwe har vi blant mye annet brukt til å bearbeide skolekulturelle sjokk…

På ettermiddagen smører vi oss inn med solfaktor 40 og beveger oss ut i varmen for å spille fotball eller nettball, sykle tur, hente vann og prate med folk. Folk er det nok av, og etter hvert som flere og flere ansikter blir til kjente, er det i grunn ganske hyggelig at folk vil ha kontakt.

I Katwe lever folk fredelig sammen til tross for mange ulike trosretninger. Vi har vært gjester i forskjellige gudshus hver søndag siden vi kom hit, og det har vært en fin opplevelse å delta i disse seremoniene med sang og musikk av ulikt slag. I den lutherske kirken hadde de også auksjon under gudstjenesten, da trakk det litt vel lenge ut.

Mamma Monica skal jobbe som lærer og pappa Øystein etter hvert med diverse prosjekter mens vi er her. Den store utfordringen nå er få organisert oss slik at vi kan ivareta både barn og jobber… I skrivende stund ser det ut til at vi baserer oss på hjemmeundervisning, så nå prøver vi å finne gode løsninger. Fortsettelse følger!

Alt i alt er hele familien enige om at dette er et eventyr vi er veldige glade for å få være en del av. Vi skal prøve å dele det med flere ved å oppdatere bloggen jevnlig! ( Hver uke, men usikker nett-tilgang.) Spørsmål og kommentarer er hyggelig, vi kan også nås på følgende adresse: oe-lars3@online.no
Postadr: Katwe kabatoro, p.box 99, Lake Katwe, Kasese district, Uganda

Ha det godt, vi hører fra oss!
Viktor, Torje, Frikk, Øystein og Monica

1 comment:

oan said...

Heisan Øystein, Olav Andrè her,
Har kikket på re sine sider gjevnlig for å se om dere har kommet på nett og fått avklimatisert dere sånn nogenlunde.
Det må være spennende og regner med at dere opplever mye på kort tid.Har akkurat vært i Barcelona og tittet på byen og selfølgelig på hjemmebanen til Barcelona.

Vinteren har så vidt begynt å vise seg og Obama blir usa sin nye president men det har du sikkert fått med deg.
Er nå i Trondheim og besøker familie. Søstra mi har en sønn som er 18 år og han kunne tenke seg å reise til afrika og oppleve verden og jeg sa at han kunne dra besøke en kamerat av meg i Katwe. Vet ikke om han ville ha gjenomført det hvis det hadde vært mulig men han har ingen forpliktelser så det må jo være fint å reise å oppleve verden når man har muligheten.

Det skjer vel ikke så mye her hjemme men treingssenteret er nå oppe å går og det er er et jevnt sig av medlemmer.

Vi har ikke vakt om nettene og den værste ormen som jeg har sett i år er stålormen og den er grei å håndtere.

Nei jeg får avslutte her og dere får ha det fint og ta vare på dere selv og send gjerne bilder hvis du har mulighet.
goroe@epost.no
Hilsen Olav Andrè med familie.