Friday, 28 November 2008

Team Katwe på ekskursjon i frodig landskap :)


Rett før vi dro til Uganda, traff vi en klok og kunnskapsrik mann fra Øst Afrika. Mugove Walter Nyika fra Regional Schools and Colleges Permaculture (ReSCOPE) Programme jobber med å gjøre afrikanske lokalsamfunn bærekraftige ved økt kunnskap basert på permakulturelle prinsipper. Kort oppsummert vil det si at man dyrker mat på naturens premisser, ut i fra lokale ressurser og muligheter (se link lenger ned for mer informasjon om permakultur). ReScope samarbeider med skoler, ut i fra tanken om at skolehager vil være den sikreste vei å nå lokalsamfunnet og fremtiden på.

Henry og Brigth, lærere og fredskorpsdeltakerne fra Katwe, hadde også gleden av å møte Mugove. Sammen med oss var i tillegg Inger Johanne Sveen og Robert Nilsen fra Re, ferske pensjonistene med planer om å bo en tid i Katwe (De reiste ned hit tre uker etter oss, og returnerer før jul). Vi ble alle veldige entusiastiske – kunne dette være noe å ta med til Katwe?

Innbyggerne her er avhengig av å kjøpe nesten all mat utenfra, noe som er et problem siden de fleste har veldig lite penger. Med utgangspunkt i lokalkunnskap, kreative ideer og permakulturelle prinsipper ønsker vi nå å prøve ut måter å dyrke mat lokalt. De største utfordringene er jordsmonn, nok vann og ville og tamme dyr som spiser avlingene.

Mugove Walter sådde et frø. En rørt takk til alle dere hjemme i Norge som tror på en bedre verden der mennesker bryr seg, og som tror det er verdt å prøve ut nye ting. Elever og lærere ved Solerød skole har samlet inn 12000,- slik at vi kan sette ideer ut i livet. Naboer på Holt har opprettet et permakulturfond til støtte for prosjektet. Slik har vi brukt noen av pengene til nå:

Fredag 14. november dro Team Katwe på ekskursjon til en demonstrasjonsskole for permakultur. Tre lokale lærere, helseinspektøren, en landsbyleder og tre norske (som betaler selv) trykte oss inn i en allerede full minibuss. Etter 9 timer med hjerte i halsen langs hullete veier kom vi fram til Sabina School ved Lake Victoria, et fantastisk sted med ambisjoner om på sikt å fø skolens internatelever med mat fra egen, nyplantet permakulturhage.

Formålet med turen var å gjøre de lokale deltakerne kjent med permakultur og muligheter, og vi var alle selvfølgelig veldig spente på å se dette i praksis. Det var et hyggelig gjensyn med Mugove Walter for oss norske, og hans budskap falt også i god jord hos afrikanerne vi hadde med oss fra Katwe.

Fulle av inspirasjon, håp og tro dro vi hjem etter to dager. Jeg så døden i hvitøyet minst fem ganger på tilbakeveien, me besøket var i grunn verdt å risikere livet for… Trygt tilbake i Katwe sitter vi igjen med mange ideer til videre arbeid, dette kan bli spennende!

Vil du vite mer om permakultur?

info at permacultureacrossborders.org

Interesserte kan få rapport fra turen vår tilsendt elektronisk, oe-lars3@online.no

(Helt trygt føles det riktignok ikke her. Viktor var på do i ettermiddag, da mor plutselig oppdaget en grønn, supergiftig mamba i gangen. Stakkars Viktor smalt døra igjen og hoppet opp på doskåla, mens Torje og jeg ropte fortvilet på slangedrepekyndige. Stella hushjelp viste seg å være den rette personen. Resolutt tok hun langkosten og deljet løs på den fresende slange-meteren. En ødelagt kost, store steiner og velrettede kast senere var krypet skikkelig dødt. En ekkel opplevelse som endte litt godt, da vi fant ut at det var et helt ufarlig eksemplar av en art som ofte forveksles med mamba. Spørs om vi sover så godt i natt likevel?)

3 comments:

Anonymous said...

Hei
Godt å høre at dere er i god behold selv med livsfarlig bilkjøring og slanger ved do. Jeg er spent på å høre mer om besøket til Sabina school. Men 9 timer med hjertet i halsen hørtes ut som en fæl innledning. Håper det kommer noe godt ut av det.
Her er det bygging på 3 steder. Jeg vil sende bilder etterhvert. Det blir nok mye forandringer her når dere kommer hjem. Dere har også kankje blitt forandret også ettersom dere opplever så mye nye og merkelige ting. Jammen godt at du har gode reflekser Viktor. Blir nesten fristet til å kalle deg kongen på dolokket. Du har nok mange gode historier å fortelle når vi sees på sensommeren. Hei Frikk... jeg skjønner at du jublet over varmt vann i badekaret, men her erdet spådd regn og sludd gjennom hele jula så det er ikke noe å komme hjem for. Jeg håper nissen kommer til dere iår også selv om han kanskje bare tar en lynkjapp landing midt på natten for å unnga sterk sol. Torje... Jeg har ryddet opp rungt huset og fant uheldigvis gjemmestedet til deg og Sophia hvor pengene fra deres hvitveis salg var skjult. De er nå oppbevart på hennes pult inne og minner oss om dere som er langt borte. Sophia har ennå ikke sett det siste brevet fra dere, jeg gleder meg til å vise henne det.

Innsamlede penger til ReScope skal sendes til ???

Ha en finfin jul
Hilsen Arvid

Anonymous said...

Hei på dere alle 5!
Godt å høre at dere ikke kjeder dere! Jeg har ikke vært inne på bloggen siden det første "brevet", så det var interessant å lese om dagligliv og prosjekter.
På søndag er det den tradisjonelle førjulsmiddagen med "klanen".Håper jeg blir frisk nok til å delta, for jeg ligger pal med influensa nå. Måtte droppe juleavslutninga på skolen i formiddag, og resten av juleforberedelsene står på stedet hvil! Eilev er hos mamma og Sig er lettere frustert fordi han fikk motorstopp (ikke tom for diesel:)på vei hjem fra Oslo i går. Nå står bilen på verksted i Drammen.
Ja. ja- dere skjønner at vi har vårt å stri med...-men mat har vi mer enn nok av, og det nærmeste vi kommer giftige dyr ,er vel spindelvev!
Eilev har kontroll på hvor dere befinner dere, og når han skal peke på Uganda på globusen, er han stort sett sør i Afrika!
Vi ønsker dere en riktig god jul og et innholdsrikt nytt år!
Klem fra Cathrine

Unknown said...


I all the time used to study article in news papers but now as I am a user of web so from now I am using net for content, thanks to web. www.401k.com fidelity login