Wednesday, 12 November 2008Vennskap
Mandag syklet vi på besøk til det som er vennskapsskolen til vår skole i Re. Det var et veldig hyggelig møte med Katwe Primary Boarding School, en skole helt ulik Solerød!

Vi rakk akkurat å komme under tak før regnet kom PØSENDE ned. Det er regntid her, noe som i dette tilfelle førte til at vi måtte vente en stund før vi kunne prate. Kraftig regn mot blikktak gir mye lyd!

Denne morgenen var det en lærer på skolen, og en god del av de 230 elevene var nok andre steder. Det er flere grunner til det, en av dem er at det er eksamenstid her i Uganda. Noen klasser er ferdige, noen leser til prøve og lærere er andre steder ...

Over rektors pult lå det en duk full av fargerike, stofftrykte håndflater, en gave fra tidligere elever ved Solerød. Viktor fant også tegninger fra klassekamerater og seg selv på veggen, laget og sendt for 4 år siden. Det var jo koselig:)

Da regnet roet seg fikk Monica noen engelskbøker i hendene og så bar det inn til P5 ( 5. klasse). Hele familien var med for å presentere seg og for å fortelle litt om Norge. Vi har jo begynt å venne oss til mye oppmerksomhet og mange mennesker, så denne gangen var det ganske morsomt å prate foran klassen.

Den største forskjellen fra skolen i Norge er nok at de fleste elevene her har skoleuniform, det er få ting i klasserommene og de sitter så trangt at de holder skrivebøkene på skrå. Det er få elever som har bøker, så undervisningen foregår fra tavla. Det er et par andre ting som er forskjellig også; Viktor, Torje og Frikk vil ikke gå på lokalskolen ( som ligger nærmere der vi bor), det er fordi de har sett elever bli slått og fordi de andre elevene liker veldig godt å ta på den hvite huden og det glatte håret deres... I følge læreren vi snakket med på Katwe Boarding så slår de ikke barna på deres skole lenger, og et er jo bra!

Selv om de fleste i Katwe snakker et språk som heter Rutoro, er engelsk hovedspråket i Uganda. Det virker som om vi klarer å kommunisere ganske bra på vår norsk-engelsk og deres rutoro-engelsk. Kulturelle misforståelser kan vi komme tilbake til senere!
4 comments:

Anonymous said...

Hei
Bra å høre dere har det fint. Ungene her syntes det er spennede å høre hvordan dere har det i Afrika. Ola savner turene til Holt, men syntes også det er kult med kamerater i Afrika.
Her har det kommet litt snø, som lå noen dager før det regnet bort igjen.
Ta vare på dere selv hilsen oss på Heum

Anonymous said...

Hei til dere alle sammen!

Fint at dere etterhvert har begynt å komme inn i et slags dagligliv i Katwe. Spennende å følge bloggen. Her er i Re er alt bra. vi må spare en del på budsjettet for 2009.Likevel har vi det utrolig bra her i Norge.
Mvh. Unni Bu

Anonymous said...

Kunne gjerne tenkt å komme i kontakt med dere. Skal til Katwe med noen studenter i februar. Slik jeg har forstått det på Nicholas Nkagongo så skal de få lov til å bo og jobbe der en 10-12 dagers tid. Det går sakte med epost-kommunikasjonen, så det hadde vært fint å få kontakt med noen som er litt lettere å kommunisere med.

mvh
Eiliv Sørhus
v/Birkeland Folkehøgskole

Anonymous said...

Hei på dere.
Så flott med bilder og tekst fra dere. Vi snakker mye om Fikk. De andre i klassen er litt spent på hvordan julefeiringen deres kommer til å bli. Ellers er alt bra her hos oss. Elevene lærer mye. Det går fort. Håper dere har det bra alle sammen. Gi Frikk en klem fra meg. Tenkte å sende noe ned til Jul. Jobber med saken... Klem fra Mette