Monday, 22 December 2008

Svart og hvit julSå tenner vi et lys…

Det ble ingen julegrantenning, pepperkakebaking, julekalender, høye skuldre, peisfyr og tente lys på oss i år. Julaften er nær, og vi savner ikke forberedelsene og mørketida noe som helst - selv om desember går for å være en fin tid hos familien Ormestad Larsen.


Vår desember i år har vært skoleferie, oppstart av ”prøveprosjekt kjøkkenhage” utenfor huset, kjøp av bil, pushing på mennene på turistkontoret (hvor noen ikke akkurat er selvgående), vi har vinket farvel til Inger Johanne og Robert, vi møtte noen flere nye mennesker, vi utforsket litt av vest-Uganda og lærte å lage litt afrikansk mat. Her om dagen oppdaget vi at Frikk ikke visste at det snart var jul. Da sang vi noen julesanger…


Det virker ikke som Afrikanere er så opptatt av advent, og de synes det er rart at vi har så mye fokus på juleforberedelser hjemme i Norge. Jeg prøver å forklare at det kanskje er fordi vi trenger en stor fest midt på vinteren?


Jul i Katwe

Vi får besøk av bestemor og to tanter i jula, og har bestilt overnatting hos et norsk ektepar i Rwensorifjellene på julaften (Mitandi, sending fra stedet på TV2 5. januar). For mange andre i Katwe er advent og jul stort sett vanlige dager, uten mulighet for de store utskeielsene.


De fleste katolikker, pinsevennene og protestanter feirer selve julaften med trommer og dans fra klokka 22.00. De feirer hele natta, og går rundt til folk med musikken sin og ber om penger. I følge en nabo utarter det seg slik at de fortsetter å spille foran deg, helt til det puttes shilling i kassa. Dagene før jul slakter folk kuer over hele Katwe, så det betyr nok at mange spiser god julemiddag. Julegaver er ikke vanlig, men mange ønsker seg nye klær til jul. På julaften er det film og disco i sentrum, og da går mange feirende ned hit – hvis de har penklaer. For en del barn er penger til å kjøpe en brus det eneste som skiller julaften fra hverdag.Mugabe og Pasco har hjulpet oss med kjøkkenhagen, og lønna skulle brukes på julegaver og nye klær. Forrige uke ble vakta vår og disse guttene med i den nye bilen til Kasese for å handle, ca. en time og 5 mil unna.

Det var første gang de to yngste var i byen og ”ente” gang for oss, noe som antagelig føltes spesielt for alle. Biler, butikker, varer, asfaltveier – alt var nytt for dem og kjent for oss. De som bor i Katwe er omgitt av flere nasjonalparker med dyr og natur folk kommer fra hele verden for å oppleve, men mange får sjelden eller aldri muligheten til å reise rundt selv. Forskjellene mellom hvit og svart hud kommer stadig fram, vi er så veldig privilegerte i vår del av verden og tar mange av godene som en selvfølge.


Du skal gjøre mot andre som du vil at…

Uganda er ett av de landende i verden med flest korrupte mennesker. De færreste forbrytelser er her for store til å betale seg unna, få lover overholdes mot et honorar. Vårt inntrykk er at tilstandene er relativt lovløse og at korrupsjonen ofte er satt i system. Ett eksempel er kontrollpostene som er satt ut for å hindre overlastede biler og uforsvarlig kjøring. (Trafikkulykker tar livet av like mange som AIDS i Uganda. Ubekreftet informasjon). ”Vil du ha en kopp te” spør visstnok politiet sjåføren med alt for mange personer i bilen. Det betyr: hva betaler du meg for å få lov til kjøre videre med den sinnsykt overlastede bilen? Vi har blitt stoppet og tvunget til aa betale en stor sum fordi ”forsikringen ikke var i orden”. Bare tull, men veldig vanskelig aa slippe unna for menigmann. Historiene er mange og folks tillitt til systemet er fraværende. Det betyr igjen at familier/slekt sørger for seg og sine, og av og til gjøres dette ganske hensynsløst i våre sosialdemokratiske øyne.


Apropo hensynsloshet; I Uganda er relasjonene mellom mennesker som er i slekt er sterke, og venner/ svigerinner/ firmenninger etc kaller hverandre brodre og sostre. Til aa begynne med var det ganske forvirrende, men naa synes vi bare det er inkluderende. Det er knapt noen her som kjenner på ensomhet slik mange gjør i Norge.

Misjonærene har satt spor i Katwe, og kanskje mer paa vondt en godt? Som liberal, religiøs ikke-medlem av statskirka feirer jeg personlig at det igjen går mot lysere tider (solfest), så jeg har ikke akkurat rekruttert flere troende. Jeg synes det kan være greit å sette noen spørsmålstegn – men uansett: Bak ulike dogmer og grunner for å feire eller ikke feire jul er vel budskapet om å ta vare på hverandre universelt? Det er noe å tenke på nå som familiehøytid nummer en samler kjernefamilien i det kalde nord.

God jul :)

Monica

1 comment:

Anonymous said...

Heisan,
Håper alt er bra med dere og at dere får et Riktig Godt Nytt År.
Hilsen Olav Andre Næs.