Sunday, 1 March 2009

Der månen vokser oppover og vannet i sluket snurrer feil vei.


Uganda ligger i Øst-Afrika, og i Sørøst Uganda ligger Katwe. Her har vi bodd siden 10.oktober, og her skal vi bo i 5 mnd til. Nå skal jeg fortelle litt om dette landet jeg plutselig havnet i, landet der til og med månen oppfører seg annerledes.

Uganda har ingen kyst, men grenser til Victoriasjøen i Sør-Uganda. Andre land som ligger rundt Uganda er: Kongo, Kenya, Rwanda, Sudan, Tanzania. Befolkningstettheten i Uganda er rundt 33 millioner. Uganda har et mindre areal enn Norge, men de har nesten 28,4 millioner mennesker mer i et land som har et areal på 235.796 km2 ( Norge 323 781.6 og et eller annet, får ikke åpnet linken på nettet…). I Uganda bruker de UGsh (Uganda shilling). 300 UGsh er ca. 1 NOK.

Uganda ligger ved ekvator. Ekvator markerer midten av jorda fra øst til vest og rundt ekvator er det ofte veldig varmt. En ting som er litt rart er: på nordsida av ekvator snurrer vannet i sluket med sola og på østsida snurrer vannet mot sola! Og hvis du veier deg på ekvator veier du 3% mindre enn hvis du veier deg utenfor ekvator!

Kampala er Ugandas hovedstad. I Kampala er det veldig mange folk. Noen er tiggere, noen er rusmisbrukere og det er veldig, veldig mange biler! Men når du har vært i Katwe en lang periode kommer du i ganske godt humør når du kommer til Ugandas hovedstad, Kampala. I Kampala har nesten de samme tingene som vi har i Norge! Så det er supert!

I Uganda (og Katwe) er det mange forskjellige stammer, språk og farger. Hvis en person er fra en stamme hater de folk fra andre stammer. (ikke akkurat hate da, men de liker ikke hverandre spesielt godt).

På slutten av 1800-tallet var Uganda et protektorat av England. Det betyr at England på en måte styrte Uganda ved å gi en mektig stamme forskjellige ting hvis de gjorde som engelskmennene sa. Denne mektig stammen var Buganda. Engelskmennene ga dem ting som
mat, våpen, klær, redskaper for forskjellige ting, penger, og sikkert flere ting. Dette første til krig og at noen av de andre stammene følte seg urettferdig behandlet.

Uganda er der hvor Øst- Afrikas savanne møter vest-Afrikas jungel, det betyr at vi kan gå i jungel, klatre i fjell og dra på safari på store savanner! I Uganda kan man se mange forskjellige typer dyr. Noen av dem er; gorillaene, sjimpanser, løver, og de gigantiske elefantene, de høye sjiraffene, de stripete sebraene, flodhester, krokodiller, bøfler, leoparder, mange typer slanger, mer enn 1000 fuglearter! Det er flere, men det tar så lang tid å skrive alle…

Uganda har mange nasjonalparker. En av de store parkene er QENP (Qeen Elizabeth National Park). Her bor vi. Og noen ganger er det ok, men noen ganger lengter jeg hjem.

Med vennlig hilsen
Viktor i Afrika
.

2 comments:

Tiril, Henrik og Anja said...

Hei Victor, og resten av familien :) Det var en veldig fin oppsummering av Uganda - vi synes du har fått med alt det viktige! Kjempebra :) Vi kan også fortelle at vi synes det er bra å bo i Uganda, men at vi også savner de hjemme av og til.
Vi håper dere ellers har det bra, og at ikke rottene har spist opp alle de fine grønnsakene dere.
Hilsen fra oss i Kampala :)

Robert Nilsen said...

Fint Victor. Dette var det interessant å lese. Er regntiden begyntb i Katwe? Hvordan går det med kjøkkenhagen hos dere og nede på Katwe Primary School?
Masse hilsner
Robert Nilsen