Wednesday, 15 April 2009

Hæ, vår..?

Fuglekvitter, bare veier, hvitveisjakt blant rå jord og gammelt løv i solhellinga, lukt av våt snø og sommer… Våren er en fantastisk tid i nord. For noen uker siden kom en gjeng fra Re kommune innom, og vi syntes nok de var litt heldige som skulle hjem til påske, ja.

Her i Uganda er det regntid i april, og i mai starter tørketida igjen. Forskjellen på årstidene er hovedsakelig grønt gras og tørt gras. Under ekvator er det kun to årstider, og sola står opp 6.30 og går ned 19.00 hele året. Året er ganske likt, og tempoet blant folk er også ganske jevnt. Det er ikke så mye jobbmodus og feriemodus i Katwe. Men vi er så privilegerte at vi kan dra på turer og ferier for å utforske Uganda, og det har vi gjort i påsken.

Skjærtorsdag dro vi nordover sammen med onkel Stian og Siv, som har vært på besøk noen dager. Samme morgen klekket det første hønemoregget og en utrolig søt kyllingdott kom ut. Noen minutter senere kom det et lite søsken, og lykken var stor. Ikke mindre var sorgen da vi forlot hønemor med sine 2 kyllinger og 5 uklekte egg. Som Frikk sa: ”Hvorfor skal vi alltid dra til Kampala hver gang vi får kyllinger!”


Påskeferien ble fin, den. En deilig avveksling fra vår annerledeshverdag i Katwe. Vi har til og med vært på turistshopping på markeder i Kampala! Moro var det også å besøke våre fredskorpsvenner som jobber i Kampala, og bli litt kjent med deres liv i hovedstaden. Det er milevis fra vårt, også i overført betydning, og det var nesten så vi fikk kultursjokk etter 6 måneder i det noe desentraliserte Katwe… Norsk P1 på radio, Selskapsreisen på projektor i stua til Henrik og Anja, shopping og matbutikker med et utvalg ganske likt Meny på Revetal... Pølser og grovt brød, halleluja.


Litt trist var det jo å sette av onkel og Siv ved flyplassen i Entebbe, men nå kan vi glede oss over at vi har flere å dele afrikalivet vårt med når vi kommer hjem i slutten av juli.

Borte bra, og foreløpig er det Katwe som er hjemme best. Store og små var veldig glade for å komme tilbake etter en lang kjøretur i et land som ligger som nummer to (av alle land i verden) på statistikken over trafikkulykker. Påskekyllingene hadde blitt 5, men en rakk vi aldri å bli kjent med. Den døde i en fallulykke, og har nå fått en fin grav. Hønemor så visstnok skikkelig trist ut da Frikk viste henne graven med kors og blomster. Hagen var litt redusert etter vårt fravær, men pus kom mjauende inn døra, og da ble vi gladeJ

Monica

No comments: