Sunday, 5 July 2009

Salt, kuer og nesten løvemat

Jeg registrerer at vårt Afrika ofte dreier seg om salt, kuer, jord og/eller vann. I hvert fall indirekte, på en eller annen måte, i en eller annen sammenheng. Ting henger ofte sammen.


Hovedinntektskilden i Katwe er salt. Folk utvinner salt manuelt og slik de har gjort i mange hundre år. En saltpanne kan gi gode inntekter, og mange eier flere. De fattigste arbeider som innleid arbeidskraft, noen arbeider i egne panner mens andre er så heldige at de bare leier folk. Heldige fordi det er både helsefarlig og fryktelig tungt å jobbe i saltvannet.


Juli er tørketid i Uganda, og høysesong for utvinning av salt. I Katwe kan regn oppfattes som en forbannelse (bokstavelig talt!) og sviende solskinn er et sikkert tegn på penger. Det er nok ikke alltid ordlyden ”vann er liv” føles riktig her, selv om kjøkkenhagene våre tørster aldri så mye. I går kom det en skyllebøtte som ødela mange dagers hardt arbeid for de nesten 10 000 arbeiderne nede i sjøen. På grunn av mye regn den siste tida er det mange som ikke spiser mer enn ett måltid om dagen, unger blir sendt hjem fra skolene fordi det ikke er penger til lærerlunch, skoleuniform eller materiell. Det er en generell oppfatning at trær gir regn, og kanskje det er derfor de er så lite interessert i å plante trær i Katwe?


Mange av innbyggerne i Katwe kommer hit på grunn av saltet, mens de har familie og land andre steder. Noen har også kone og barn begge steder… Et stort antall finner veien fra Bwera, en by på grensa til Kongo og bare noen mil i luftlinje fra Katwe. Veien til Bwera går gjennom nasjonalparken, men i motsetning til hovedinnfartsåra er den litt lite markert, for å si det sånn… Du skal bry deg lite om bilen hvis du bruker under 40 minutter på turen, og det er det nok noen som gjør.


Turen mot Bwera starter med å krysse en elv med vann fra Rwensorifjellene, som også er kilden til vannverket i Katwe. Det er ikke bare mennesker som bruker elva; det blir ofte observert løver her, og for noen år siden ble en motorsyklist angrepet av en løve ved brua. Elefantene har en sti like ved, og bøfler er heller ikke til å spøke med. Noen av skolebarna i Katwe kommer fra kufolket som bor ute på steppene, og de går faktisk denne veien hver dag. Det er ikke bare i Re det finnes utrygge skoleveier…


For to uker siden tok vaktmannen vår oss med til fødestedet sitt, ute hos kufolket på disse steppene. De lever av kuene sine, og jordbruk er bannlyst. Siden mennene. ofte får veldig mange barn med ganske mange koner, finner en mange fra dette folket også i Katwe. Det er kanskje noe av grunnen til det ulogiske antallet kuer og den tilsvarende mangelen på dyrking i Katwe?


Med søt melkelukt i nesa fikk vi en spennende omvisning der en svigerinne og en av konene til kumannen demonstrerte hvordan de laget en type smør og te av melk. I tillegg til å selge ren melk er det hovedsaklig dette de lever av. Levesettet deres minner om masaiene i Kenya, der melk, kukjøtt og blod er stikkord.

Tradisjonelle klær og ikke minst den obligatoriske pinnen, som blant annet brukes til å drepe løver...


Rundt 1950 ble en del av landområdene til dette Busongora-folket regulert til nasjonalpark, noe som siden har vært en konflikt. Folket har fortsatt sine kuer, men de er nok mer et symbol på suksess og rikdom enn nytteverdi – kuene har ikke beite nok, er tynne og produserer lite melk. I tillegg får de fryktelig mye medisiner, noe jeg antar skyldes usunne levekår. Det er ikke akkurat økologisk melk vi har fått på døra hver morgen i snart ett år, nei. For å bedre på situasjonen, ønsker de som holder kuer å få tilgang på land i nasjonalparken. I mens gjetes dyra litt inne i nasjonalparken på den ene siden og spiser av bøndenes bomullsavlinger på den andre… Så sent som i 2007 ble 9 mennesker drept i konflikter på grunn av husdyr, beiter og jordbruk. Fortsatt passerer vi minst en militærpost på veien, men jeg er ikke helt sikker på om de står der for å forhindre mer uro, eller for å ”be om te” (les: penger fra overlastede kjøretøyer).

Her fylles kalabastkrukken med røyk, før melka helles opp i. Melka drikkes som te, uten sukker men med mye røyksmak.Etter nasjonalparken og kufolket og bomullsåkerene møter den hullete jordveien en stor og asfaltert hovedvei som går videre til Bwera og så Kongo. Områdene rundt Bwera er antagelig noe av det nærmeste en kan komme paradis. Bananplanter, mais, jackfrukt, ananas, peanøtter, søtpoteter, mango, avokado – bare for å nevne noe - vokser rundt husveggene. I bakgrunnen ligger de frodige Rwensorifjellene og bader i disig, blått lys. Her er det nok regn til at det er frodig, nok varme til at du aldri fryser og alltid en sesong for mat. Folk er gjestfrie og blide, og deler sjenerøst av det de har. Det er stor stas med besøk av hvitinger, og særlig når de hvite barna springer barbeint rundt, klatrer i mangotrær og viser tydelig at de liker seg! Uganda er vakkert.


Apropos regn; Den dagen Ether tok oss med til familien sin i Bwera, møtte vi et grusomt regnvær på veien tilbake. Vi spola og sladda bortover i gjørme, reservedekket datt av og da vi måtte ta skolissa til Frikk for å binde opp hengslene som skrapa og bråka under bilen, ble det for mye for han. Frikk gråt, Torje mumlet ”skulle aldri blitt med, skulle aldri blitt med”, Viktor holdt hodet kaldt, Øystein lå syk hjemme i Katwe og Ether gjentok fra passasjersetet, intenst og rolig; ”kjør videre, ikke stopp, kjør sakte videre, ikke stopp, fortsett, videre, det går…” Jeg trodde ikke det skulle gå. Rutene dogga og søla spruta, men jammen kom vi oss tilbake til Katwe. En deilig følelse å slippe å stå fast midt ute i nasjonalparken, og det tror jeg presten tenkte også da han kom nesten samme veien på motorsykkel litt senere. Han velta tre ganger før han nådde Katwe. Der hadde det for øvrig ikke regnet en dråpe, og Ether takket Gud for at han igjen var med henne (og da tror jeg hun tenkte mer på saltet sitt, enn på utsiktene til en natt i bil ute i parken!)

Monica

No comments: