Thursday, 4 February 2010

Fremme i Katwe

Da var vi godt i gang med neste runde i Fredskorpsets utveksling. Denne gang er vi to førskolelærere: Ingrid Granmo og Kine Lise Andersen som har dratt til Katwe for ti måneder. Vi skal blant annet jobbe i barnehager og på skoler her, og håper også vi får være en del av barnehjemsprosjektet som Monica og Øystein var med å starte når de var her.


Nå har vi vært her i Katwe i to uker. Jeg har aldri før opplevd å bli tatt så godt imot av så mange mennesker. Vi føler oss veldig velkomne, så det er tydelig at de som har vært her før oss har gitt et kjempegodt inntrykk av oss nordmenn. Margareth og Emmanuel er to som har jobbet mye med å få oss til å føle oss hjemme her, og har lagt opp et trangt, men spennende program for oss de første ukene. Vi har allerede vært med på møte i bystyret og møtt de fleste medlemmene, blitt presentert i en av moskeene og Church of Uganda.


26. januar var det en nasjonal feiring. De feiret at en viktig krig var over i 1986, og landets nåværende president, Museveni, kom til makten. Vi var da med ordfører Kiiza Kagoro til Kisinga for å se på feiringen, som bl.a. inneholdt lokal dans, innslag fra kvinnegrupper, militære parader og mange, lange taler. Feiringen skulle egentlig foregå i Kasese, men plassen ble byttet i siste liten. Derfor ble alt 3-4 timer forsinket. Dette er virkelig uvant for oss, men den afrikanske tiden er noe vi bare må venne oss til. Det er aldri noen som har det travelt her. Et annet eksempel på dette er at presten ventet med å starte gudstjenesten til vi hadde drukket opp brusen vår…

Vi har også mange supre nabogutter, som hjelper oss med alt vi trenger hjelp til. Monica og Øystein startet noen prosjekter med dem, som guttene har prøvd å fortsette på, men de har manglet midlene. Så nå har de dratt oss i gang og bygd opp igjen grønnsakshagen her, og hjulpet oss med ny utendørs bakeovn. Monica lærte dem å lage brød og boller, og Ingrid har lært dem å bake kanelboller, så nå vil de bake for å selge her i Katwe.Hittil denne uken har vi vært på besøk på tre skoler; Katwe Secondary, Jabez Primary og Katwe primary school. Vi skal besøke flere skoler og barnehager i februar, og snart skal vi legge opp program for hvordan vi skal jobbe. Det gleder vi oss veldig til, og snart starter vi med norskspråkkurs. Mange av innbyggerne her har lært mye norsk av de tidligere deltagerne, og flere har også vært i Norge. Så det er mange som er utrolig interessert i språket vårt, og har lyst til å lære mer.
Ellers er livet i Katwe godt. Stort sett har vi besøk flere ganger om dagen, og det er alltid masse barn utenfor her. De syns det er utrolig spennende med hvite mennesker, og de minste er kjempefornøyd med bare å ta på oss. De hjelper oss med det lokale språket, rutooro, og syns det er kjempegøy når vi prøver å prate litt med dem. De vil gjerne lære oss alt, så forhåpentligvis prater vi rutooro i løpet av de neste månedene!

Kine

1 comment:

Anonymous said...

Hei ingrid:) Ser ut som at du har det spennende. Stor klem fra Beate:)