Wednesday, 3 November 2010

Barnehagekomiteen
Før vi dro på ferie til Norge i sommer startet vi en komité for alle barnehagene i Katwe. Vi har hatt et møte i måneden, og er veldig fornøyde med hvordan møtene har vært. Vi har diskutert ulike utfordringer i hverdagen, forskjellige læringsmetoder og hatt flere praktiske øvelser som ulike personer fra barnehagene har kommet med. Det er både utfordrende og veldig lærerikt for mange. Oppmøtet varierer litt fra gang til gang, men det kommer nye fjes hver gang. Rektorer og styrere er flinke til å oppfordre lærerne sine til å komme på møtene og er også deltakende selv. Vi håper og tror at disse møtene er noe de kommer til å fortsette med etter at vi har reist. Det er viktig for at barna skal få noenlunde like forutsetninger når de begynner på skolen. Og for at de voksne skal få dele sine erfaringer, få nye ideer og utvikle seg selv.


Bibliotek i Katwe
Jeg og Kine søkte om prosjektpenger fra fredskorpset for til å hjelpe Katwe videre med å få opp et lokalt bibliotek. Vi fikk innvilget søknaden og et godt beløp med penger som kunne hjelpe oss på vei. Derfra dannet vi en komité som nå består av syv medlemmer inkludert meg og Kine. Vi har vært på reise til Mbarara, Fort Portal og Kampala og besøkt ulike biblioteker for å få ideer og inspirasjon til å starte biblioteket her. Biblioteksbygget står allerede klart på Katwe Primary School og mangler bare litt oppussing og hyller før vi kan fylle det med bøker. Vi har også et rom avsatt på barnehjemmet som skal brukes som bibliotek. Vi tenker at dette blir barneavdelingen og har lyst til å bruke det litt som et ressurssenter for barn. Vi har allerede ansatt en bibliotekar som har reist til Kampala for opplæring. The National Library of Uganda gir gratis opplæring hvis man dekker opphold og mat selv. Dette så vi som en kjempe mulighet til å skape inspirasjon og ideer til biblioteket i Katwe.

Kongo
Vi bor bare få kilometer fra Kongo. Det tar ca en halv time på grusvei å komme seg fra Katwe til grensa. Vi skulle i bryllup i Bwera en lørdag og bestemte oss for å ta en rask tur til Kongo før det begynte. Vi kom oss over grensa og tilbrakte akkurat nok tid til å spise litt snacks og kjøpe kjolestoff. Vil vel ikke si at vi opplevde Kongo veldig annerledes enn Uganda, men vi var jo kun rett over grensa så det kan vel kanskje sammenlignes med når nordmenn reiser over grensa til Sverige. Men vi har vært i Kongo.

Sangbok
Etter flere møter med barnehagekomiteen bestemte vi oss for å samle inn alle rim, regler og sanger de ulike barnehagene bruker i hverdagen. Alle barnehagene bidro med alt i fra ti til femti rim hver. Jeg og Kine sorterte og skrev inn alle på datamaskinen. Deretter dro vi til Kampala for å publisere den. Vi brukte et lite boktrykkeri Bosco hadde funnet for oss. Inni i et lite rom i en større kjeller med mange små butikker var det lille trykkeriet. Sammen med en hyggelig ansatt avgjorde vi layouten på boka. Veldig enkel utforming. Vi hadde dessverre ikke nok tid i Kampala til å komme og redigere på førsteutkastet av boken. Men vi redigerte en del direkte på dataen. Boka kom etter til Katwe. Vi ser nå at mye kunne vært gjort annerledes, men det er en fin samling med dikt og sanger. Vi har til sammen laget ti bøker som vi skal fordele rundt i Katwe. Hovedsakelig til barnehagene og de kommende bibliotekene.


Rwanda
Rwanda er et utrolig vakkert land. Et land de fleste har hørt om mest på grunn av folkemordet på 90-tallet. Landet er selvsagt fortsatt preget av denne hendelsen. Rwanda ble en gang i tiden kolonisert av Tyskland, og deretter Belgia. Koloniseringen gjorde et større skille på de to stammene Hutu og Tutsier. Tutsiene, som var en minoritet, ble favorisert av Belgierne, noe som gav tutsiene store fordeler i det nye samfunnet. Skillet mellom de to stammene vokste hurtig og Hutuene følte raskt et hat mot Tutsiene. I 1994 ble alle Tutsier dømt til døden av de militære Hutulederne. De hjernevasket store deler av befolkningen, som også begynte å tro at det var Tutsiene som var roten til alt det onde. Etter lang og nøye planlegging gikk de fra dør til dør og drepte eller lemlestet alle Tutsier de kom over. Menn, kvinner og barn. Det ene mer groteske drapet enn det andre. Kvinner ble voldtatt og barn ble drept foran øynene på foreldrene. En utenkelig og helt forferdelig hendelse. Det er helt uforståelig at det har skjedd, og det er faktisk ikke mer enn femten år siden. Vi var veldig usikre på om vi ville ta turen innom memorialsenteret. Men etter flere anbefalinger bestemte vi oss for å gjøre det. En sterk, men fin opplevelse. Det var laget på en slik måte at man fikk se mye av det groteske som hadde skjedd, men fokuset var også rettet mot enkeltpersoner som hadde vært med på å redde mange av tutsiene.

Fra Kigali dro vi nordover til Gisenyi. Vi kjørte opp og ned over de mange dalene i Rwanda før vi kom til den lille byen. Vi hadde hørt at den skulle være veldig vakker så vi hadde store forventninger. Da vi kom dit ble vi ikke så veldig imponert. Helt til vi kom oss ned til stranden. Plutselig var vi i paradis. Lang hvit strand med deilig ferskvann fra Lake Kivu. Rundt stranden var det flotte og store trær. De få dagene i Rwanda gikk kjempe fort, men jeg kan si at befolkningen i Rwanda er veldig velkomne og hyggelige mennesker og landet Rwanda var helt fantastisk vakkert.


Ingrid

No comments: