Sunday, 25 March 2012

Hus for en tusenlapp

Vår nabo Miriam.
De siste to ukene har vi brukt store deler av fritiden på å bygge hus. Vår nabo, som også heter Miriam, mistet huset en natt på grunn av et kraftig vindkast. Huset og eiendelene lå strødd ut over, og hun sov ute en natt før vi fikk innlosjert henne i garsjen vår.

Ved hjelp av tre fantastisk snille nabogutter; Pascal, Mugabe og Robert, har vi nå nesten fullført byggeprosessen. Det har vært en en sosial og hyggelig opplevelse. Vi har snakket mye med naboer her i Kakoni mens vi har arbeidet, og vi føler at vi har blitt enda bedre kjent med flere av dem. Som belønning for god innsats tok vi med guttene til King Fisher, der de har svømmebasseng, fantastisk utsikt over Queen Elisabeth National Park og god mat.

Huset kom på tilsammen ca. 1000 norske kroner. Ikke mye for å gi noen et nytt hjem.

Slik så det ut etter at vinden hadde tatt huset til Miriam. Noen dager senere klaget hun over smerter i magen, og det viste seg at hun hadde fått infeksjon i et sår på magen, etter at huset falt ned over henne. Etter en kjapp tur til det lokale helsesenteret og litt medisiner, har hun det veldig bra nå.

Byggeprosessen startet med å grave hull i bakken og sette ned påler. Dette er et tidkrevende arbeid, da vi kun hadde panga (machete) og hendene våre som arbeidsredskap. 

Når pålene er satt ned i bakken, bindes bambus tvers for ved hjelp av tau. 

Det ble mange vannblemmer i denne delen av byggeprosessen, da tauet er veldig grovt og det må strammes tett til.

Anne Maria ble etterhvert en dreven husbygger.

Veggene tettes med gjørme, som er laget av jord blandet med vann. Dette er en veldig tung prosess, da vannet må bæres til med kanner. Og gjørmeblandingen er også ganske tung og klissete å håndtere. Pascal gjorde imidlertid en kjempejobb.

Robert stod på hele dagen.

Miriam koste seg med å blande ut gjørmen sammen med nabobarna. Barna elsket denne delen av jobben og gjørmekrig var en selvsagt pauselek.

Huset er nå nesten ferdig, men trenger et lag til med gjørme om en uke.

Belønningen var velfortjent.

No comments: