Monday, 3 December 2012

Livreddende ovner!

Slik ser et vanlig kjøkken i landsbyer i Uganda ut. Mye røyk og lite lufting.
Som en del av hygieneprosjektet har 10 pilotfamilier tatt del i prosjektet for å forbedre sin hygienesituasjon i hjemmet. Det er ikke bare på skolen hygiene er en utfordring. Som en slags gave for å ha deltatt i prosjektet har vi gitt nye ovner og tip taps til de 10 familiene.

Som kvinne og mor i Uganda, er rollen din ofte å være hjemme med barna og lage mat osv. Kjøkkenene her i Uganda er mildt sagt en del annerledes enn de vi har hjemme i Norge. Kvinnene her sitter ofte i helt tette jordhytter og lager mat, og det er ofte fullt av røyk i hytta. Som vi vet, er røyk farlig, og ved å sitte inne i en hytte uten lufting, full av røyk flere timer om dagen får mange av kvinnene her problemer. Mange utvikler luftveisproblemer, strupe- og lungekreft.

Her er jeg med en av kvinnene som fikk ny ovn.
Kvinnene tok med 10 mursteiner hver, mens vi sponset arbeidskraften og sementblandingen.
Sementblandingen.
For å lage ovnene billigst mulig brukte vi først gjørme til å feste mursteinene. Deretter tok vi et lag med sementblandingen utenpå som består av sand, limestone, sement og vann. Mureren jobbet frivillig slik at vi fikk mest mulig ut av pengene vi hadde til dette. Det skal sies at det ikke er lett å finne frivillig arbeidskraft i Uganda og vår murer stod på i flere dager for å bygge disse, så vi var veldig heldig. Etter at ovnene er ferdig må kvinnene helle på vann på ovnene hver morgen og kveld i 4 dager før de kan brukes, slik at sementen fester seg skikkelig.
Lager hull i veggen for å legge inn en pipe.


Legger på sement.
Disse nye ovnene vi bygget vil spare familiens forbruk av ved, i tillegg til at vi bygget piper der det var mulig slik at det vil bli mye mindre røyk inne i rommet når det lager mat.  Kvinnene jeg møtte ble kjempeglade for å få ovnene, og det var veldig interessant å møte de og lære hvordan de lever. Desverre hadde vi ikke nok penger til alle i Kyakitale village, men det virket som om mange fikk øynene opp for disse ovnene, og jeg håper flere vil spare og investere i disse.

Ovnen er ferdig.
Anne Maria.

No comments: